Eduskunnan köyhyysryhmä vaatii työttömyysturvan suojaosan palauttamista ja sosiaaliturvan indeksijäädytysten perumista

Eduskunnan köyhyysryhmä kritisoi hallitusta puutteellisista toimista köyhyyden vähentämiseksi Suomessa. Ryhmä järjesti eduskunnassa köyhyyspäivän 23.4. lisätäkseen kansanedustajien tietoisuutta ajankohtaisesta köyhyystilanteesta. Ryhmän puheenjohtajat Maria Ohisalo ja Hilkka Kemppi vaativat hallitusta muun muassa palauttamaan välittömästi työttömyysturvan suojaosan ja perumaan sosiaaliturvan indeksijäädytykset.

Eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr.) vaatii hallitukselta aktiivisia toimia köyhyyden vähentämiseksi Suomessa. Erityisen tärkeinä toimina köyhyysryhmä pitää työttömyysturvan suojaosan palauttamista sekä sosiaaliturvan indeksijäädytysten perumista.

Useiden asiantuntijoiden mukaan hallituksen toimet uhkaavat lisätä pienituloisten määrää Suomessa. Erityisen vahingollisia ovat leikkaukset sosiaaliturvaan. Esimerkiksi SOSTEn laskelmien mukaan pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 68 000 henkilöllä, joista lapsia on lähes 17 000.

– Hallitus on tehnyt monia leikkauksia sosiaaliturvaan tilanteessa, jossa elinkustannusten nopea nousu viime vuosina on jo valmiiksi vaikeuttanut ihmisten toimeentuloa, Ohisalo huomauttaa. – Indeksijäädykset koskevat laajasti eri etuuksia, ja niiden ja muiden sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten kumuloituvat vaikutukset perusturvan varassa elävien ihmisten toimeentuloon ovat kohtuuttomia.

Köyhyysryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) muistuttaa lisäksi, että työttömyystuen suojaosan poisto vie pienituloisilta mahdollisuuden vaikuttaa omaan tulotasoonsa ja ottaa vastaan lyhytaikaisia työsuhteita.

– Työttömyysturvan suojaosalla on ollut laajaa kannatusta yli puoluerajojen ja se on mahdollistanut myös lyhyiden työpätkien vastaanottamisen. Siksi sen poistaminen oli hallitukselta lyhytnäköinen ja epäviisas päätös, Kemppi sanoo.

Eduskunnan köyhyysryhmä järjesti tiistaina 23.4.2024 eduskunnassa köyhyyspäivän, jossa sosiaalialan järjestöt ja muut köyhyyden parissa työskentelevät asiantuntijatahot esittelivät kansanedustajille ajankohtaista köyhyystilannetta Suomessa sekä keinoja köyhyyden vähentämiseksi.

Tilaisuuteen osallistuneilla kansanedustajilla oli mahdollisuus allekirjoittaa sitoumus vähintään yhdestä keinosta, jolla aikovat vähentää köyhyyttä Suomessa. Sitoumukset julkaistaan SOSTEn verkkosivuilla.

Eduskunnan köyhyysryhmän kansanedustajajäseniä ovat puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr.), varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.), Fatim Diarra (vihr.), Pia Hiltunen (sd.), Inka Hopsu (vihr.), Katri Kulmuni (kesk.), Suna Kymäläinen (sd.), Helena Marttila (sd.), Laura Meriluoto (vas.), Olga Oinas-Panuma (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.), Sari Tanus (kd.) ja Paula Werning (sd.).

Lisätiedot:

Maria Ohisalo, kansanedustaja (vihr.), köyhyysryhmän puheenjohtaja

maria.ohisalo@eduskunta.fi 

Hilkka Kemppi, kansanedustaja (kesk.), köyhyysryhmän varapuheenjohtaja

hilkka.kemppi@eduskunta.fi

Maria Ohisalo