Maria Ohisalo: hallitusohjelma ei poista asunnottomuutta, “pikemminkin päinvastoin”

Kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr.) moittii hallituksen asuntopolitiikkaa kunnianhimon puutteesta. Ohisalon mukaan hallitusohjelman kirjaukset uhkaavat pikemminkin lisätä kuin vähentää asunnottomuutta.


Pääministeri Orpon hallitus tavoittelee ohjelmassaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista. Vihreiden Ohisalon mukaan hallituksen tavoite on aivan liian vaatimaton: edellisen hallituksen tavoitteena oli kaiken asunnottomuuden puolittaminen vuoteen 2023 mennessä ja poistaminen vuoteen 2027 mennessä.


– Asumisasioista vastanneena ympäristö- ja ilmastoministerinä tilaamani selvitys tarvittavista toimenpiteistä asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä osoittaa, että asunnottomuus on mahdollista poistaa kokonaan vuoteen 2027 mennessä muun muassa jatkamalla asunto ensin -politiikkaa ja panostamalla pysyviin asumisratkaisuihin sekä asumisneuvontaan. Petteri Orpon hallituksen kunnianhimo on kyllä todella matalalla, kun hallitusohjelmassa tavoitteena on poistaa vain pitkäaikaisasunnottomuus, Ohisalo toteaa.


Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta. Ohisalon mukaan pääministeri Orpon hallitusohjelman toimenpiteet kuitenkin pikemminkin huonontavat kuin parantavat kohtuuhintaisen asumisen edellytyksiä ja vaikeuttavat asunnottomuuden poistamista.


– Asumisen tukiin kohdistuvat leikkaukset kasvattavat monien pienituloisten elinkustannuksia ja vaikeuttavat työn perässä muuttamista, mikä tulee näkymään varsinkin kasvukeskuksissa työvoiman tarjonnassa, Ohisalo ennustaa. – Asumisneuvontaan varattujen määrärahojen puolittaminen kohdistuu erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, joita asunnottomuus todennäköisimmin uhkaa.


Hallituksen tavoite ARA-asuntotuotannon vähentämisestä uhkaa Ohisalon mukaan entisestään heikentää ihmisten mahdollisuuksia kohtuuhintaiseen asumiseen. Esimerkiksi Rakennusteollisuus on julkisuudessa painottanut rakennusalan tarvitsevan nykyisessä suhdannetilanteessa valtion tukea korjausrakentamisen vauhdittamiseen sekä ARA-lainoituksen kasvattamista kohtuuhintaisen asuntotuotannon vauhdittamiseksi.


– Pelkkä markkinaehtoiseen rakentamiseen tukeutuminen ei riitä, rinnalle tarvitaan myös kohtuuhintaista asuntotuotantoa, Ohisalo painottaa. – Nyt olisi hyvä hetki muuttaa valtion korkotuen määräytymisen perusteita. Alhaisten korkojen aikana valtion ei juurikaan tarvinnut tukea kohtuuhintaisen asumisen tuottamista tätä kautta, joten tuntuisi kohtuulliselta, että säästyneitä rahoja voitaisiin nyt ohjata järjestelmään asumisen kriisin helpottamiseksi.


Edustaja Ohisalo jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen hallituksen asuntopolitiikasta ja kohtuuhintaisesta asumisesta tänään 28.8.2023.

Maria Ohisalo