Maria Ohisalo: lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa ei saa laskea

Vihreiden Maria Ohisalo vaatii hallitusta perumaan suunnitelmansa laskea lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa. “Tuntuu lähinnä kaikkein heikoimpien kiusaamiselta”.


Kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr.) kritisoi Petteri Orpon hallitusohjelman kirjausta laskea lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa 25 vuodesta 23 vuoteen.


– Sijoitettuina olleet lapset ja nuoret lähtevät muutenkin aikuisuuteen takamatkalta. Päätös laskea jälkihuollon ikärajaa tuntuu lähinnä näiden kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten kiusaamiselta, Ohisalo kritisoi.


Hallitusohjelmassa jälkihuollon ikärajan laskemista perustellaan sen tuomalla 24 miljoonan euron säästöllä. Arvioita ikärajan laskemisen välillisistä vaikutuksista pitkällä aikavälillä ei ohjelmassa ole esitetty. Ohisalon mukaan lastensuojelun jälkihuollon ikärajan lasku tuo kuitenkin säästöjen sijaan yhteiskunnalle mittavat inhimilliset ja taloudelliset kustannukset.


– Tämä on erittäin julmaa ja lyhytnäköistä politiikkaa. Jälkihuolto auttaa nuoria pääsemään kiinni tavalliseen arkeen, opintoihin, töihin ja vanhemmuuteen, sekä ehkäisee syrjäytymistä, myös ylisukupolvista sellaista. Nämä nuoret ansaitsevat kaiken mahdollisen tuen. Lisäksi pitkällä aikavälillä jokainen syrjäytetty nuori tuo yhteiskunnalle merkittävät kustannukset, Ohisalo muistuttaa.


Jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Jälkihuollossa olevaa nuorta voidaan tukea esimerkiksi asumisen järjestelyissä, talousasioissa ja opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa.

Maria Ohisalo