På Svenska

Maria

* 32 år , politices doktor, fattigdomsforskare i Y-Stiftelsen

*Politiker

  • Vice ordförande för De Gröna i Finland (2015->)
  • Medlem i Helsingfors stadsfullmäktige och stadsstyrelse
  • Medlem i Nylands landskapsfullmäktige
  • Fullmäktigeledamot inom fackförbundet Högskoleutbildade samhällsvetare rf

*Jag älskar att motionera och cykla samt att spela och samla retro Nintendo-spel

Politisk karriär

* Jag var kandidat i kommunalvalet våren 2017 och fick 4400 röster i Helsingfors.

*I riksdagsvalet i Finland våren 2015 fick jag 4087 röster i Helsingfors. I europarlamentvalet våren 2014 och fick 3089 röster och i kommunalvalet hösten 2012 fick jag 612 röster.

Jag har tidigare varit en ersättare i kommunfullmäktige (2013-2017). 2013 var jag medlem i ungdomsnämnden och i fullmäktigeperiod 2014-2017 var jag styrelsemedlem i HNS – Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt – en sammansatt myndighet som formas av 24 kommuner. Jag har varit ordförande för De Gröna Unga och Studerande i Finland i 2013–2014. 2011 arbetade jag som ordförande till arbetsgruppen för internationella ärenden inom Gröna Unga. 2012 var jag styrelsemedlem i Gröna Unga, där jag ansvarade för internationella ärenden. Jag har även varit medlem i De Grönas arbetsgrupp för socialpolitik och hälsovård 2010–2011. Jag är också medlem i De Grönas partifullmäktige under perioden 2013–2015.

Jag arbetade som ordförande till Utrikesministeriets Ungdomsarbetsgrupp som reflekterade framtiden av nordiskt samarbete i 2012. Jag har också varit styrelsemedlem i ungdomsförening till Pohjola – Norden. Jag har även kandiderat i församlingsvalen och haft några förtroendeuppdrag där.

Privatlivet

Jag tog magisterexamen från Helsingfors universitet år 2011 med socialpolitik som huvudämne. I sommar 2017 doktorerade jag från Östra Finlands universitet. Jag forskade kring brödköer och fattigdom. Tidigare har jag idkat min forskning kring brödköer, långvarig bostadslöshet och de marginaliserade unga på Socca – finska kompetenscentret inom det sociala området i huvudstadsregionen. Jag har varit utbytesstuderande vid Uppsala universitet 2007-2008 och gjort praktik på Finlands ambassad i Stockholm år 2009. Jag har även studerat vid Sorbonneuniversitet i Paris 2010 och vid Oxfords universitet 2016. Jag skrev studenten 2004 i idrotssgymnasiet Mäkelänrinteen lukio. Tidigare har jag spelat fotboll i FC Kontu och Vuosaaren Viikingit samt sysslat med friidrott i laget Helsingin Kisa-Veikot.

Kommunalvalen 2017, teman

Stoppa fattigdomen

Vi har det bättre än någonsin tidigare men trots detta blir några efter. Beslutsfattare måste förebygga fattigdom, bygga bostäder som man har råd med, få slut på bostadslösheten och sörja för gratis förskolor av hög kvalitet, utbildningsmöjligheter, bibliotek och platser för fritidsaktiviteter.

Feminism

Helsingfors ska vara jämställt. Feminism står för jämställdhet mellan alla kön. Som en arbetsgivare för 40 000 personer, Finlands största ska Helsingfors främja jämställdheten och inte diskriminera. Man ska bestrida gammalmodiga könsroller för att folk kan vara sig själva.

Möjligheter

Helsingfors är en stad som skapar möjligheter för alla att leva glada liv, få utbildning, få vänner, bli förälskad, jobba, göra affärer och starta om. Alla invånare borde kunna förnya staden och staden ska skapa möjligheter för detta.

Bo ensam, bo tillsammans

Att bo ensam betyder inte ensamhet, det är en form av boende som flera föredrar. Likväl löper ensamboende en risk för fattigdom. Livliga städer och allmänna platser är bra för att bygga social gemenskap. Vi behöver flera små bostäder som man har råd med men även nya sätt för att leva tillsammans.