ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan polttavin ongelma ja se koskettaa meitä kaikkia. Olemme nyt jo myöhässä, mutta emme vielä toivottomasti: jokaisella asteen kymmenyksellä on merkitys sille, millaisessa maailmassa elämme vielä meidän elinaikanamme. Meillä ei ole aikaa odottaa.

Koko yhteiskuntamme on muututtava – ei ainoastaan päästöttömäksi, vaan hiilinegatiiviseksi. Tällöin hiilinielut ovat niin vahvat, että hiilidioksidia poistuu ilmakehästä päästöjä enemmän. Saastuttava liikenne ja energiantuotanto on korvattava päästöttömillä ja uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Metsien ja maaperän hiilinieluja on kasvatettava. Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä – 15 vuotta nykyistä tavoitetta aiemmin.

Ilmastonmuutos ja sen torjunta ulottuvat kaikkialle, mikä muuttaa yhteiskuntaamme syvästi. Meidän on muutettava ruoan- ja energiantuotannon tavat, työ ja teollisuus sekä se, miten jaamme hyvinvointia kaikille. Moni on huolissaan siitä, että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet lisäävät kustannuksia ennestäänkin tiukkaan arkeen. Politiikan tehtävänä on varmistaa, että ilmastomyönteiset valinnat ovat helppoja ja edullisia. Ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan kustannukset on jaettava oikeudenmukaisesti.