Puhe sote-valinnanvapaudesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.12.2017

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut,

sote-uudistuksessa piti olla kolme suurta ja tärkeää tavoitetta:

  1. sosioekonomisten terveyserojen kaventaminen
  2. palveluiden saatavuuden parantaminen ja
  3. palveluiden kustannusten nousun hillitseminen.

Nämä ovat kaikki jääneet Keskustan ja Kokoomuksen valtapelin varjoon: nyt Keskustalle on tulossa maakuntia ja valtaa ja Kokoomukselle valinnanvapautta ja yksityisille palveluntuottajille lisää valtaa. Kuten valtuutettu Elina Moisio hyvin kantaa huolta, pienemmille yrityksille sote-markkina ei vaikuta tässä kuitenkaan avautuvan.

Asiantuntijoilta olemme saaneet kuulla, että erityisesti Suomen terveyspalvelujärjestelmä on kansainvälisen mittapuun mukaan poikkeuksellisen kustannustehokas: saamme suhteellisen vähällä rahalla suhteellisen paljon terveyttä ja hyvinvointia.

Ongelmana on kuitenkin se, että palvelut kohdentuvat liiaksi jo valmiiksi paremmassa asemassa oleville. Tätähän ei tämä uusi valinnanvapaus nyt tulisi ratkaisemaan. Lue lisää

Puheenvuoro Helsingin talousarviosta vuodelle 2018

(Puheenvuoro Helsingin kaupunginvaltuustossa talousarvion 2018 käsittelyssä 15.11.2017)
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

kiitos kaikille talousarvion valmistelijoille. Helsinki kasvaa ja se on oikein. On oikein, että tämä maailman toimivin kaupunki syntyy yhteistyöllä, jossa vannotaan sen nimeen, että kukaan ei tässä kaupungissa jää ulkopuolelle.

Lapsi ei valitse perhettään, johon syntyy, mutta me voimme valita ja olemme nyt valinneet tehdä sellaista kaupunkia, jossa syntymässä saatujen pelikorttipakkojen kokoa tasataan lasten välillä.

Varhaiskasvatus, koulutus, ikäihmisten palvelut, lisäpanostukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon, kirjastot, liikuntamahdollisuudet, kulttuuripalvelut…

Todella monta hienoa esimerkkiä halusta sijoittaa ihmisten hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen. Eikä ole juuri parempia sijoituksia, kuin sijoittaa hyvissä ajoin lapsiin.

Nyt on valittu sijoittaa erityisesti niille alueille ja niihin kouluihin, joissa on enemmän haasteita. Tämä tarvepohjainen lisäraha (positiivinen diskriminaatio) on tutkimukseen pohjautuvaa politiikkaa parhaimmillaan.

Lue lisää

Voimaa riihihommiin, malttia leikkauksiin!

(Puheeni Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Porissa 1.3.2014)

Hyvä puoluevaltuuskunta, arvon vihreät toverit,

kehysriihi lähestyy. Keskustelimme kuluneella viikolla vinolaisten tunnoista kestävyysvajeen ratkaisemiseksi ja valtion talouden tasapainottamiseksi.

Kokoomus on vyöryttänyt leikkauspuheita kolmesta miljardista ylöspäin jo kuukausia ja niillä on pyritty vahvistamaan muiden päättäjien ja kansan kriisitietoisuutta. Valtiovarainministeri on kertonut kuinka kaikkia pitää sattua ja vakavat miehet ovat puhuneet siitä kuinka kolme AAA:ta menetetään, jos nyt ei olla vastuullisia.

No, vastuullinen voi toki olla muutenkin, kuin ihmisten hyvinvoinnin perusedellytyksistä leikkaamalla.

Siispä, muutama viesti vihreille ja muille päättäjille:

– Finanssipolitiikan asiantuntijoiden ehdottama sopeutusten jaksotus kolmelle tulevalle vuodelle – siis miljardi per vuosi, on sekin paljon. Miljardi on erityisen paljon tilanteessa, jossa valtionosuusleikkaukset alkavat vasta konkretisoitua kuntatasolla.

– Tuloksia ja säästöjä tarvittaisiinkin nyt nopeasti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, kuntauudistuksesta ja eläkeuudistuksesta. No, viimeinen ei tapahtu tällä hallituskaudella, koska demarit. Kaksi ensimmäistä taas ovat vielä mahdollisia, mutta esimerkiksi hallituksen esitys sote-rakennelaista on monella tapaa huono.

– Sote-uudistusta tarvitaan, mutta ei huonoa sellaista: tarvitsemme laajoja väestöpohjia, mutta emme esimerkiksi tee mitään perustason sote-alueilla. Järjestämisvastuu pitäisi antaa suorilla vaaleilla valittaville sote-alueille tai maakunnille.

– Myös monikanavarahoitukseen pitäisi puuttua jo nyt, sillä se on merkittävä tehottomuutta ja eriarvoisuutta terveydenhuoltoon tuottava tekijä.

– Sitten, vaikka kuinka on vakuutettu ja vannottu, että opiskelijat saavat hetken rauhan, en voi korostaa liikaa, että NÄPIT IRTI OPINTOTUESTA! Opintotukea on uudistettu viime vuosina niin useasti, että muutosten vaikutuksia ei ole edes ehditty selvittää. Koulutukseen suunnatut leikkaukset muutenkaan eivät ole tulevaisuuden kannalta järkeviä – pidetään siis osaamisesta kiinni, se on meidän kilpailukykyvalttimme!

– Toivon, että voidaan tuoda pöydälle meillekin tärkeitä asioita, eikä tyydytä torjuntavoittoihin. Talouden tasapainoa pitäisi etsiä osatyökykyisten ja maahanmuuttajien työllistämisen parantamisesta, äitien paremmasta työelämäosallisuudesta, valtion ja kuntien it-infran parannuksista ja vanhemmuuden kustannusten jaosta ja viimein niistä ympäristölle haitallisista tuista. Jos leikata pitää, niin lakataan nyt vihdoin maksamasta ympäristön tuhoamisesta.

Voimaa riihihommiin!