Kentältä kohti tulevaisuuspuoluetta

Olen nyt muutamaan kertaan vastannut kysymykseen, miksi eduskunnan ulkopuolinen poliitikko voi hyvin olla Vihreiden puheenjohtaja. Muistatko vielä kun SDP:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne tuli valituksi? Hän ei ollut päivääkään istunut kansanedustajana. Päivääkään vaaleilla valittuina poliitikkoina eivät myöskään olleet eläneet Ranskan ja USA:n tuoreet presidentit. Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho aikoo johtaa puoluetta niinkin kaukaa kuin Brysselistä käsin.

Edustuksellinen demokratia on muutoksessa, halutaan nähdä päivänpolitiikan ulkopuolisia uudistajia ja näkökulmia. Toisaalta edustuksellinen demokratia on myös kriisissä, poliitikkoihin ei luoteta, vaan ratkaisijoita etsitään esimerkiksi talouselämän piiristä. Vastaus kriisiin ei kuitenkaan ole tyhjä populismi, asioiden yksinkertaistaminen tai syrjivä ja vaarallinen trumpismi, vaan tutkittuun tietoon perustuva, ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia parantava ja ilmastonmuutoksen tosissaan ottava politiikka.

Pääministeripuolueeksi ei kasveta vain keskittymällä lyhyen aikajänteen vaalivoittoihin, vaan rakentamalla TULEVAISUUSPUOLUETTA. Vain vaaliorganisaatioksi typistyvän puolueen riski on siinä, että pidemmän linjan ideologinen ja politiikan sisältöjä uudistava ajatustyö jää taka-alalle. Niin ei viedä Suomea eteenpäin.


Paikoin pienten paikkakuntien vihreät aktiivit kertovat, että puolue ei tunnu fyysisesti läheiseltä, vaikka henkisesti sitä onkin. Eduskunnan ulkopuolisena poliitikkona ehdin kiertää ympäri maata, tavata Vihreitä kaikkialta Suomesta ja rakentaa koko maan puoluetta. Minulla on aikaa kehittää puoluetta yhdessä puoluesihteerin ja puoluetoimiston kanssa, aktivoida ja innostaa sen paikallistoimijoita sekä samalla valmistaa puoluetta vaaleihin.

Ennen kaikkea minulla on mahdollisuus tehdä kentällä laajan porukan kanssa tulevaisuuden ideointityötä: mihin haluamme Vihreää liikettä viedä, kuinka haluamme Suomea kehittää myös globaalina toimijana ja mikä on Suomen politiikan suuri suunta seuraavat 20 vuotta – ei vain tänään tai huomenna. Mukaan työhön kutsun niin puolueen laajan jäsenistön, kuin puolueen ulkopuolisia kokemusasiantuntijoita ja tutkijoita, innovaattoreita ja rohkeita ajattelijoita.

Nyt on hyvä aika jatkaa aktiivisesti kentän kiertämistä, jota olen jo viimeiset pari vuotta varapuheenjohtajana ja sitä ennen kaksi vuotta Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn puheenjohtajana tehnyt. On aika ottaa loikka kohti tulevaisuuspuoluetta.

Jag skriver om temat också på svenska i det nyaste numret av Ny Tid.

P.S. Aiemmin Pekka Sauri ja Tarja Cronberg ovat toimineet Vihreiden puheenjohtajina, vaikka eivät olleet kansanedustajia. Kyseessä on tapa, ei mikään lakiin kirjoitettu velvoite.