Ruokahävikki heikoimpien avuksi tanskalaisittain

Vierailin juuri Kööpenhaminassa käydessäni paikallisessa ruokapankissa. Perinteikkään esitelmöinnin sijaan hyppäsin järjestön pakettiautoon ja vietin työpäivän lastaten ja purkaen ruokaa ja keskustellen avustusruoanjakelusta paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

Tanskan ruokapankki fødevareBanken kuuluu eurooppalaiseen ruokapankkien keskusjärjestöön (European Federation of Food Banks) ja maailmanlaajuiseen yhteistyöverkosto Global Food Banking Networkiin. Tanskassa on herätty ruokahävikkiin laajalti ja eräs ylijäämäruokaa jakava kuluttajaliike Stop Spild Af Mad jopa palkittiin toiminnastaan Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnolla syksyllä 2013.

(Kuva: fødevareBanken 2014)

At bekæmpe madspild & At mindske madfattigdom

FødevareBankenin toimintaideologia perustuu ajatukseen siitä, että hävikkiruoka täytyy saada käyttöön kaatopaikan sijaan ja samalla pitää vähentää ruokaköyhyyttä.

FødevareBanken toimii Kööpenhaminassa sekä pienessä muodossa Aarhusissa ja suunnitteilla on toiminnan laajentaminen kolmeen uuteen kaupunkiin. Toiminnassa on mukana noin 50 vapaaehtoista ja ruoka vaihtaa omistajaa kuutena päivänä viikossa. Kuukausittain ruokaa haetaan ja toimitetaan eteenpäin jopa 33 tonnia. Tästä muuten kaatopaikalle päätyvästä ruoasta valmistetaan yli 900 000 ateriaa hädänalaisille vuosittain. Ruokapankin yhteistyökumppaneina ovat muun muassa asunnottomien yömajat, turvakodit, pakolaiskeskukset ja lasten kesäleirit.