På Svenska

Maria

* 32 år , politices magister, doktorand, fattigdomsforskare, politiker. Vice ordförande för De Gröna i Finland (2015->), ordförande för De Gröna Unga och Studerande i Finland i 2013–2014
* Ersättare i Helsingfors stadsfullmäktige och kandidat i kommunalvalet den 9 april 2017. Huvudteman: allas Helsingfors där staden skapar möjligheter för alla, kämpar mot fattigdom, är ett jämlikt och bra ställe att leva såväl ensam som med andra människor.
* Jag älskar att motionera och cykla samt att spela och samla retro Nintendo-spel

Politisk karriär

* Jag var kandidat i riksdagsvalet i Finland våren 2015 och fick 4087 röster i Helsingfors.
* Jag var kandidat i europarlamentvalet våren 2014 och fick 3089 röster.
* Jag var kandidat i kommunalvalet hösten 2012 och blev ersättare i Helsingfors stadsfullmäktige med 612 röster.

I kommunalvalet 2012 fick jag 612 röster i Helsingfors och blev vald som ersättare i kommunfullmäktige. 2013 var jag medlem i ungdomsnämnden och under denna fullmäktigeperiod är jag styrelsemedlem i HNS – Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt – en sammansatt myndighet som formas av 24 kommuner. 2011 arbetade jag som ordförande till arbetsgruppen för internationella ärenden inom Gröna Unga. 2012 var jag styrelsemedlem i Gröna Unga, där jag ansvarade för internationella ärenden. 2013 ledde jag Gröna Unga tillsammans med Veli-Matti Partanen och 2014 med Aaro Häkkinen. Jag har även varit medlem i De Grönas arbetsgrupp för socialpolitik och hälsovård 2010–2011. Jag är också medlem i De Grönas partifullmäktige under den nuvarande perioden 2013–2015.

Jag arbetade som ordförande till Utrikesministeriets Ungdomsarbetsgrupp som reflekterade framtiden av nordiskt samarbete i 2012. Jag har också varit styrelsemedlem i ungdomsförening till Pohjola – Norden. Jag har även kandiderat i församlingsvalen och haft några förtroendeuppdrag där. Under perioden 2014-2017 är jag fullmäktigeledamot inom fackförbundet Högskoleutbildade samhällsvetare rf.

Privatlivet

Jag skrev studenten 2004 i idrotssgymnasiet Mäkelänrinteen lukio. Tidigare har jag spelat fotboll i FC Kontu och Vuosaaren Viikingit samt sysslat med friidrott i laget Helsingin Kisa-Veikot. Jag tog magisterexamen från Helsingfors universitet år 2011 med socialpolitik som huvudämne. Nu är jag doktorand på Östra Finlands universitet. Jag forskar kring brödköer och fattigdom. Tidigare har jag idkat min forskning kring brödköer och långvarig bostadslöshet på Socca – finska kompetenscentret inom det sociala området i huvudstadsregionen. Jag har varit utbytesstuderande vid Uppsala universitet 2007-2008 och gjort praktik på Finlands ambassad i Stockholm år 2009. Jag har även studerat vid Sorbonneuniversitet i Paris 2010 och vid Oxfords universitet 2016.

Kommunalvalen 2017

Stoppa fattigdomen

Vi har det bättre än någonsin tidigare men trots detta blir några efter. Beslutsfattare måste förebygga fattigdom, bygga bostäder som man har råd med, få slut på bostadslösheten och sörja för gratis förskolor av hög kvalitet, utbildningsmöjligheter, bibliotek och platser för fritidsaktiviteter.

Feminism

Helsingfors ska vara jämställt. Feminism står för jämställdhet mellan alla kön. Som en arbetsgivare för 40 000 personer, Finlands största ska Helsingfors främja jämställdheten och inte diskriminera. Man ska bestrida gammalmodiga könsroller för att folk kan vara sig själva.

Möjligheter

Helsingfors är en stad som skapar möjligheter för alla att leva glada liv, få utbildning, få vänner, bli förälskad, jobba, göra affärer och starta om. Alla invånare borde kunna förnya staden och staden ska skapa möjligheter för detta.

Bo ensam, bo tillsammans

Att bo ensam betyder inte ensamhet, det är en form av boende som flera föredrar. Likväl löper ensamboende en risk för fattigdom. Livliga städer och allmänna platser är bra för att bygga social gemenskap. Vi behöver flera små bostäder som man har råd med men även nya sätt för att leva tillsammans.