Vihreät edustajat suuressa valiokunnassa: Hallituksen luontotavoitteet pelkkää sanahelinää

Vihreiden edustajat suuressa valiokunnassa esittivät muutosta valtioneuvoston toimintalinjalle kaataa EU:n ennallistamisasetus. Vihreiden esityksessä Suomi olisi äänestänyt asetuksen puolesta.

— Ennallistamisasetuksella on keskeinen merkitys Suomen ja EU:n luonto- ja ilmastotavotteiden saavuttamiselle, kuivuuden, metsäpalojen ja tulvien ehkäisemiselle sekä pitkän aikavälin ruokaturvalle ja maanviljelijöiden toimeentulolle. Myös ilmaston kuumenemista voidaan ehkäistä luonnon tilaa parantamalla, toteaa suuren valiokunnan varsinainen jäsen Maria Ohisalo. 

— Tämän vuoksi katsoimme, että ennallistamisasetus on Suomen tavoitteiden mukainen ja suuren valiokunnan olisi tullut kannattaa asetuksen hyväksymistä, jatkaa Ohisalo.

— Suomen keskeiset huolenaiheet on otettu neuvotteluvaiheessa huomioon ja tavoitteisiin käytettävissä olevat keinot ovat joustavia. Ei ole selvää, mikä hallitusta enää hiertää, jos luontotavoitteita ylipäätään haluaa Euroopan laajuisesti edistää, suuren valiokunnan varajäsen Inka Hopsu muistuttaa.

— On surullista nähdä Suomi Unkarin rinnalla torppaamassa ja iltalypsämässä pitkään neuvotelluista EU-säädöksistä, Hopsu jatkaa.

— Luonnon köyhtyminen jatkuu Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Lajikadon ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen vaikutukset ihmisten elinoloihin ovat dramaattisia. Ennallistaminen auttaa torjumaan kuivuutta, metsäpaloja ja tulvia, ja sillä on keskeinen merkitys pitkän aikavälin ruokaturvan ja maanviljelijöiden toimeentulon kannalta, Ohisalo ja Hopsu päättävät.

Valiokuntakäsittelyssä vihreiden esitystä tuki vasemmistoliitto, mutta esitys hävisi.


Lisätietojen antajat:

Maria Ohisalo

kansanedustaja

maria.ohisalo@eduskunta.fi


Inka Hopsu

kansanedustaja

040-7589545

inka.hopsu@eduskunta.fi

Maria Ohisalo