Maria Ohisalo: hallituksen leikkaukset taiteen ja kulttuurin tekijöille kohtuuttomia

Kansanedustaja Maria Ohisalo kritisoi hallituksen sosiaaliturva- ja valtionavustusleikkauksia, jotka osuvat kohtuuttomasti taide- ja kulttuurialan itsensätyöllistäjiin.


Kansanedustaja Maria Ohisalon (vihr.) mukaan hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan sekä opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuvat kohtuuttomasti taide- ja kulttuurialan itsensätyöllistäjiin. Kulttuurialan toimijoista suuri osa on itsensätyöllistäjiä, jotka tyypillisesti tekevät epäsäännöllistä pätkä- ja silpputyötä.


Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tunnistetaan luovien alojen merkittävä työllisyys- ja kasvupotentiaali sekä se, että ala on vahvasti yrittäjyyteen nojaava. Lisäksi hallitus huomioi kulttuurialan ja luovien alojen tekijöiden, erityisesti freelancereiden, sosiaali- ja työttömyysturvaan liittyviä ongelmia osana sosiaaliturvauudistusta.


– On toki hyvä, että hallitus sanoo huomioivansa näiden kulttuurialan toimijoiden erityistarpeet sosiaaliturvauudistuksessa. Toisaalta pelkkä sosiaaliturvan rakenteiden uudistaminen ei riitä, vaan on merkittävä poliittinen päätös, mille tasolle sosiaaliturva jatkossa asettuu. Hallituksen kaavailemat massiiviset leikkaukset sosiaaliturvaan kohdistuvat juuri epäsäännöllistä pätkä- ja silpputyötä tekevien taide- ja kulttuurialan ammattilaisten toimeentuloon, Ohisalo tylyttää.


Ohisalo muistuttaa myös, että hallituksen kaavailemat leikkaukset opetus- ja kulttuuriministeriön alaisiin valtionavustuksiin uhkaavat taide- ja kulttuurialan niin sanotun vapaan kentän toimijoiden, eli alan ammattilaisten, freelancereiden, taideryhmien sekä festivaalien, toimintaedellytyksiä laajemminkin.


– Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisia valtionavustuksia ollaan leikkaamassa hallituskauden aikana jopa 125 miljoonaa euroa. Tämä rahoitustason romahdus on erityisesti taide- ja kulttuurialan vapaan kentän toimijoille katastrofaalisen suuri.


Ohisalon mukaan on syytä huomioida, että taide- ja kulttuuriala tuottaa huomattavasti enemmän kuin sitä julkisesti rahoitetaan ja alan kasvupotentiaali on suuri.


– Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten leikkaaminen paitsi vaikeuttaa taide- ja kulttuurialan vapaan kentän toimijoiden toimintaedellytyksiä ja uhkaa ajaa useita kulttuurialalla työskenteleviä köyhyyteen, myös haittaa alan kasvuedellytyksiä ja pienentää alan tulevaisuuden tuottoa. Tämä on täysin vastoin hallitusohjelman tavoitteita, Ohisalo ihmettelee.


Ohisalo jätti tänään 29.9. hallitukselle kirjallisen kysymyksen kulttuurialan itsensätyöllistäjien tilanteesta.

Maria Ohisalo