Maria Ohisalo: luonnonsuojelun rahoitusta nostettava tuntuvasti hallituksen budjettiriihessä

Maria Ohisalon mukaan Petteri Orpon hallituksen luonnonsuojelukirjauksia ja Suomen kansainvälisiä sitoumuksia luonnonsuojeluun on lähes mahdotonta toteuttaa nykyisillä liian pienillä resursseilla. Ohisalo jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen luonnonsuojelun rahoituksesta.


Kansanedustaja ja entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää hallitusohjelmassa esitettyä luonnonsuojelun rahoituksen tasoa riittämättömänä.


– Petteri Orpon hallitusohjelmassa on hyviä kirjauksia luonnonsuojelusta. Luonnonsuojeluun allakoitujen eurojen vähyys panee kuitenkin miettimään, miten näitä tavoitteita on tarkoitus toteuttaa – vai onko ollenkaan, Ohisalo ihmettelee.


Rinteen ja Marinin hallitukset lisäsivät luonnonsuojelun määrärahoja keskimäärin noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa, mikä on ollut historiallisen suuri panostus luonnonsuojeluun. Orpon hallitusohjelmassa luonnonsuojelun rahoitus pienenee Rinteen ja Marinin hallituskausiin verrattuna noin kolmasosan. Rahoituksen vähenemisen mittakaava ei näy kunnolla hallitusohjelmassa, koska hallitusohjelmassa luonnonsuojelun määrärahoja on verrattu valtiovarainministeriön tekniseen kehykseen, ei edellisen kauden toteutuneeseen rahoitukseen.


– Maailman maat sitoutuivat YK:n luontokokouksessa Montrealissa suojelemaan ja ennallistamaan 30 prosenttia maa- ja merialueista. Suomi on sitoutunut tähän myös EU:n biodiversiteettistrategian nojalla. Jopa vapaaehtoinen suojelu, johon iso osa tämän hallituksen suojelutoimista nojaa, vaatii euroja, Ohisalo muistuttaa.


Ympäristöministeriön hallitusneuvottelijoille toimittaman taustapaperin mukaan erityisesti METSO- ja Helmi-ohjelmiin tarvittaisiin lisärahoitusta tekniseen kehykseen nähden yhteensä 57 miljoonaa euroa vuosittain, jotta niitä voidaan jatkaa menestyksekkäästi ja jotta ohjelmien avulla on mahdollista vastata Suomen kansainvälisiin suojelutavoitteiisin.


Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan luonnonsuojelun rahoitus tulisi kymmenkertaistaa, jotta luontokatoa pystyttäisiin torjumaan kunnolla. Vihreät on vaatinut luonnonsuojelun rahoituksen vähintään kaksinkertaistamista tällä vaalikaudella, ja taso voisi Ohisalon mukaan olla paljon korkeampikin.


– Olen sanonut tämän aiemminkin ja sanon sen nyt: luonnonsuojelun rahoituksen pidemmän tähtäimen tavoitteeksi on asetettava 0,5–1 prosenttia bruttokansantuotteesta, Ohisalo linjaa.

Maria Ohisalo jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen luonnonsuojelun määrärahoista 4.7.2023.

Maria Ohisalo